Äppelpaj

Ingredienser

 4 portioner

Smuldeg

  • 125 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl

Fyllning

  • 4 äpplen
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk kanel

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 °C.
  2. Blanda mjöl, socker, havregryn och skurna bitar av smöret i en bunke. Rör ihop och knåda till en deg eller smulig massa.
  3. Skala (eller behåll skalet på), kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor eller bitar.
  4. Blanda äpplen med socker och kanel och lägg i en smord ugnssäker form (Gillar du kanel så kan du utan problem ta i lite extra. Och vill du ha lite härlig sälta i pajen kan du också blanda i 1 krm flingsalt. Men inget måste).
  5. Fördela och smula sedan smuldegen över äppelblandningen.
  6. Grädda på 225 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills pajen är gyllenbrun!
  7. Servera äppelpajen med vaniljsås, vispad grädde eller glass.