Äppelkaka

8 portioner

0,5 msk kanel, malen
2 msk socker
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl strösocker
100 gram smör
2 st äpple(n), röda

Tillagning

  • 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter. Skala äpplena. Kärna ur och skär dem i tunna klyftor.
  • 2. Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen och rör till en smidig smet. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölken och mjölblandningen i smeten.
  • 3. Häll smeten i formen. Stick ner äppelklyftorna tätt i smeten. Strö över socker och kanel.
  • 4. Grädda i mitten av ugnen 60 – 75 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Servera med vaniljsås eller glass.

 

20 portioner

1,25 msk kanel, malen
5 msk socker
2,5 dl mjölk
2,5 tsk bakpulver
7,5 dl vetemjöl
5 st ägg
5 dl strösocker
250 gram smör
5 st äpple(n), röda

 

Tillagning

  • 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter. Skala äpplena. Kärna ur och skär dem i tunna klyftor.
  • 2. Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen och rör till en smidig smet. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölken och mjölblandningen i smeten.
  • 3. Häll smeten i formen. Stick ner äppelklyftorna tätt i smeten. Strö över socker och kanel.
  • 4. Grädda i mitten av ugnen 60 – 75 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Servera med vaniljsås eller glass.